Continuant la sèrie de classes- concert que vam iniciar amb el saxo, els nois i noies de Cicle Superior vam poder saber moltes coses sobre el BAIX ELÈCTRIC.
En Pau ens va explicar que a les primeres formacions de jazz, enlloc de baix elèctric hi havia el contrabaix. Però van observar que no es podia escoltar gairebé el seu so i per això es va dissenyar aquest instrument, semblant a la guitarra elèctrica però amb un so més greu. Enlloc de 4 cordes en té 5 i aquesta cinquena corda és la més gruixuda i la més greu. Per això la música escrita per a instruments greus com la tuba, el contrabaix, la mà esquerra del piano o el baix elèctric necessita ser escrita en una altra clau ( clau de fa).
Té unes pastilles que recullen la vibració de les cordes i no té caixa de ressonància. Vam comprovar que si es desconecta de l'electricitat gairebé ni se sent...
La seva funció en un grup de jazz és acompanyar amb notes greus i amb la durada de negres o blanques. Costa d'apreciar el seu so quan hi ha un instrument que fa la melodia ( el saxo, la veu humana) i altres que van fent els acords ( piano).
El baix pot fer diferents efectes, com ara l'efecte WAH-WAH, pot afegir notes ( aguda o greu), pot distorsionar el so i fer "ecos". I es toca de diferents maneres: amb els dits, amb la pua (sona més fort i una mica més agut) i fent "slap", que consisteix en fer cops amb el dit polze tot estirant les cordes i fent-les petar.En Pau també ens va explicar que sempre fa servir un LOOP STATION, que és un aparell que permet gravar-hi el ritme del baix o els acords i afegir altres ritmes o melodies al damunt. Això serveix per estudiar i poder comprovar com sona.
Per acabar va acompanya una peça que en Lluc va tocar amb la flauta. Gràcies!
Per acabar va acompanya una peça que en Lluc va tocar amb la flauta. Gràcies!