15/4/11

UNA MICA D'HISTÒRIA: WIMOWEH

                                                                        
Hi ha cançons que tenen alguna cosa que les fa màgiques, i quan les coneixem ens tornen a la memòria una i mil vegades. Wimoweh potser n'és una. Mireu com va néixer:
Cap allà l’any 1939 un artista i treballador zulú que es deia Salomon Linda gravà una cançó que anomenà Mbube (lleó en zulú) convertint-se en la melodia més famosa d’Àfrica. El món anglosaxó la coneix com The Lion sleeps tonight. A principi dels anys 50 arriba a EEUU i el cantant de música folk Pete Seeger va fer-ne la la primera versió l’any 1952, amb el grup “The Weavers”.Es va conèixer amb el nom de “Wimoweh” (una distorsió de la lletra zulú, Uyimbube, o “ell és el lleó”).

S’ha traduït a molts idiomes, hi ha més de 150 versions i s’ha utilitzat en més de 15 pel.lícules. El senyor Linda va morir molt pobre, tot i que la va fer molt famosa. Les seves filles varen començar una batalla per al reconeixement dels drets d’autor.

Aprofitant que els nens i nenes de P-3, Cargols i Tortugues, van anar a l'auditori i van escoltar en directe aquesta i altres cançons, us volem convidar a escoltar-ne i veure diferents versions.

Aquí la primera versió, amb Salomon Linda



A continuació, Pete Seeger i el seu banjo



I una versió en llengua catalana del grup de Folk Què fas polisó? Des d'aquí un record per en Xesco Boix...


I ara, per acabar, la nostra versió de P-3:


I encara més. A veure qui dels nois i noies més grans s'anima: qui ens la demani, rebrà la partitura per poder-la practicar. També la podeu trobar a http://www.auditori.cat/uploads/fitxers/wiimoweh_fam_lies.pdf ( la melodia comença al quart pentagrama9. Bones vacances i a cantar...

14/4/11

DANSA: EL SALT DEL CONILL

Aquesta dansa l'hem ballada a Primer. És tradicional occitana i es balla en files de 5 a 8 balladors. El que fa de cap té la mà dreta lliure i quan la melodia canvia, ens deixem anar i fem: salt a la dreta- salt a l'esquerra, i seguidament dreta-esquerra-dreta. ( 1-2; 1-2-3).I ho repetim, però començant per esquerra. El que anava primer es posa a la cua i es torna a començar. Haurem de saltar amb els peus junts, fent coincidir la música amb el moviment, que de vegades és una mica complicat. El més divertit és que les diferents files no xoquin ni es tallin!

13/4/11

CINQUE TOCA...

A veure aquests nens i nenes què tocaven...



Tots coneixem la cançó, popular francesa, però sabrieu dir quin important compositor va utilitzar-la per fer unes variacions?

7/4/11

ja ha arribat la primavera

Des de la ciutat italiana de Torí ens envien aquest regal. És una composició del guitarrista i pianista MATTEO NEGRIN, titulada "Lacrime di Giuletta", i pertany a l'àlbum Glocal Sound. Escoltareu l'acordió i la guitarra i fixeu-vos què passa...

                                                               

Diu que al principi hi havia la natura, després va passar alguna cosa, que es va anar fent més i més gran. Van intentar coexistir, i no era gens fàcil. Ens proposa que gaudim de la natura, que plantem un arbre i que estimenm molt aquest nostre planeta...
BONA PRIMAVERA A TOTS I A TOTES!!!


MUSIC PAINTING - Glocal Sound - Matteo Negrin from Lab on Vimeo.