26/2/12

HEM BUSCAT L'EDAT D'ALGUNS INSTRUMENTS


Els nens i nenes de 4t, després d'haver visitat el Museu de la Música, hem fet  equips de treball per saber més coses dels instruments. Cada equip ha intentat buscar informació sobre quins instruments són els més antics de cada família.
recordem que les famílies són:
CORDA
VENT-FUSTA
VENT- METALL
PERCUSSIÓ
TECLAT 

L’ARPA I LA LIRA

Són instruments molt antics. Fa uns 5.000 anys apareixen representacions d’arpes i també de lires. A Egipte es veu que s’utilitzava l’arpa  en  els actes musicals de la gent més  rica poderosa.
 Segons els grecs, , la lira va ser  inventada pel déu Hermes quan era un nen i li va regalar al seu germanastre , el déu Apolo, que era el déu de la música.
LA FLAUTA
També és un dels instruments més antics  i es va inventar quan els primers humans van  voler imitar els sons de la natura.  Antigament s’utilitzaven materials com ara l’os, les canyes, la fusta. A Egipte  també s’usaven les flautes. Ho sabem perquè apareixen dibuixos en moltes tombes.
INSTRUMENTS DE VENT METALL
En l’antiguitat els humans usaven diferents materials com troncs buits i  canyes, i fins i tot cargols marins i banyes d’animals per modificar la seva propia veu

El didgeridú  és un tub de fusta llarg i buit, que encara s’usa  avui en dia pels aborígens australians. 







En altres llocs, es feien servir cargols de mar per acompanyar les danses. 
La forma dels instruments de metall  ve de les formes inicials: la banya d’un animal dóna lloc a instruments corvats i la canya o tronc de fusta buit dóna lloc a instruments cilíndrics. El descobriment dels metalls,  i sobretot del bronze, va permetre fer instruments amb una gran sonoritat. La trompa, que  primer estava feta de banya, passa a ser fabricada amb bronze.
A Egipte la trompeta era un instrument militar i també s’usava una trompeta curta i recta, de mig metre.

 A la tomba del faraó Tutankamon, que va morir fa  més de 3.000 anys es van trobar trompetes de plata, cobre i bronze.
Els grecs  feien servir trompetes en els jocs olímpics, on hi havia concursos de trompeters.  L’ instrument de metall més utilitzat  va ser  el salpinx,  que era una petita trompeta  amb embocadura d’os   i tub de bronze o ferro. Podía ser recta o corvada i era una mica cònica.
Els romans van usar la trompeta per actes religiosos i militars.

INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ
La percussió és una de les activitats relacionada amb la música més antiga que existeix. Una de  les maneres més antigues  de fer sons ha estat colpejant, sacsejant, raspant o entrexocant diferents materials  que es trobaven a la natura per provocar sons o ritmes que els acompanyessin en els seus treballs diaris,  o en els seus moments màgics o fins i tot, durant les seves estones d’oci. Llavors, pedres, troncs, ungles d’animals, fruits assecats, closques de tortugues o cargols...Actualment hi ha països que fan servir aquests instruments en actes festius.Mireu, a Guinea Equatorial:






INSTRUMENTS DE TECLAT
L’orgue és el més antic dels instruments de teclat. El primer orgue va ser construït fa uns 2.400 anys.  Va ser usat pels romans i es va adoptar per  església catòlica com a acompanyament musical dels serveis religiosos a partir del l’any 600 aproximadament.
J.S. BACH (1685-1750) va ser un compositor alemany que va escriure moltes obres per a orgue. Escoltem Tocata i fuga 565



El clavicèmbal o clavecí és un instrument musical de teclat de cordes polsades,a diferència del  piano o el clavicordi  que són de cordes percudides.

CLAVICÈMBAL

CLAVICORDI

El clavicordi és un instrument musical de teclat de corda percudida.
 A partir del mecanisme del clavicordi, que permet tocat amb les diferents dinàmiques entre el piano (suau), i el forte (fort), els Italians van crear el  Pianoforte, l’actual piano. Escoltem música d' Isaac Albéniz: