22/2/13

EL BAIX ELÈCTRIC

Continuant la sèrie de classes- concert que vam iniciar amb el saxo, els nois i noies de Cicle Superior vam poder saber moltes coses sobre el BAIX ELÈCTRIC.
En Pau ens va explicar que a les primeres formacions de jazz, enlloc de baix elèctric hi havia el contrabaix. Però van observar que no es podia  escoltar gairebé el seu so i per això es va dissenyar aquest instrument, semblant a la guitarra elèctrica però amb un so més greu. Enlloc de 4 cordes en té 5 i aquesta cinquena corda és la més gruixuda i la més greu. Per això la música escrita per a instruments greus com la tuba, el contrabaix, la mà esquerra del piano o el baix elèctric necessita ser escrita en una altra clau ( clau de fa).

Té unes pastilles que recullen la vibració de les cordes i no té caixa de ressonància. Vam comprovar que si es desconecta de l'electricitat gairebé ni se sent...
La seva funció en un grup de jazz és acompanyar amb notes greus i amb la durada de negres o blanques. Costa d'apreciar el seu so quan hi ha un instrument que fa la melodia ( el saxo, la veu humana) i altres que van fent els acords ( piano).
El baix pot fer diferents efectes, com ara l'efecte WAH-WAH, pot afegir notes ( aguda o greu), pot distorsionar el so i fer "ecos". I es toca de diferents maneres: amb els dits, amb la pua (sona més fort i una mica més agut) i fent "slap", que consisteix en fer cops amb el dit polze tot estirant les cordes i fent-les petar.En Pau també ens va explicar que sempre fa servir un LOOP STATION, que és un aparell que permet gravar-hi el ritme del baix o els acords i afegir altres ritmes o melodies al damunt. Això serveix per estudiar i poder comprovar com sona.
Per acabar va acompanya una peça que en Lluc va tocar amb la flauta. Gràcies!